Leerlingen ontwikkelen graag direct. En uit ervaring weet je: met 'Trial & Error' is niets mis. Op voorwaarde dat de leerling goede en eerlijke feedback krijgt. Een tip daarom om middels stappen/fasen zicht te blijven houden op leerproces en -product. Dus...

NIET te snel van start gaan met 'bouwen' van je website! Geef eerst antwoord op de volgende vragen: Voor wie maak ik de website? Waar zoekt mijn doelgroep naar? Wat heb ik mijn doelgroep te bieden?

Website structuur

Heel belangrijk is een GOEDE WEBSITE STRUCTUUR. Ook hierover ga je eerst goed nadenken. Later aanpassen is lastig, dus leef je vooraf goed in in je doelgroep

Bedenk hoe je bezoeker op zoek zal gaan naar de informatie. En houd hier straks rekening mee in het ontwerp van je website structuur. Kies je voor bijvoorbeeld de eenvoud van piramidestructuur (afb.1) of verdeel je informatie over meer onderwerpen binnen verschillende categorieën. Kies dan de boomstructuur (afb.2)?

Let op, er zijn NOG MEER dingen om over na te denken! Wil je bijvoorbeeld in Google snel gevonden worden, bouw je maximaal 3, hooguit 4 lagen. Meer lagen betekenen ook langere URL's, want de opbouw van de URL's zijn gelijk aan de hiërarchische stappen in je website. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/profiel1,2/organiseren. Voordeel is, haalt de bezoeker 'organiseren' weg dan komt hij vanzelf op de informatie van profiel 1,2. Houd verder je URL's kort door gebruik van korte pagina woorden en gebruik geen de, het en een.

Schetsen

Pak nu een groot VEL PAPIER en schets je website structuur. Of gebruik Excel of in Word (invoegen) SmartArt.

Welke pagina's ga je maken? Welke content (tekst, afbeeldingen, filmpjes) plaats ik en waar? Welke afbeeldingen zijn geschikt als lay-out voor een jonge doelgroep bijvoorbeeld? Hoeveel afbeeldingen plaats ik en wat bereik ik daarmee? Bijvoorbeeld creëren van meer sfeer. Heb ik een logo en hoe maak ik dit logo een duidelijk onderdeel van mijn website? Komt mijn ontwerp levendig en enthousiast over, zodat bezoekers mijn website niet saai vinden? Durf je afwijkend te zijn, maar kan je bezoeker je voldoende volgen? Zeer afwijkend is de website van Harry Mulisch.

Home & Contact

Overzichtelijke navigatie begint met een Home pagina (welkom) en eindigt met een Contact pagina (relevante contactgegevens of contactformulier).

Page not found

Voorkom de beruchte Error 404 pagina. Hieronder een voorbeeld hoe dit vervolgens slim is aangepakt, door bijvoorbeeld een aanmeldlink naar 'vrijwilliger worden' te maken.

Hyperlinks

Je website wordt beter vindbaar in Google als je beschrijvende interne linkjes (hyperlinks) maakt. Vermijd 'klik hier', de Googlebot van Google kan op die manier je site niet goed lezen. Je vindbaarheid sneeuwt volledig onder door miljoenen resultaten voor 'klik hier'.

Wat je wel doet? Link de pagina's uit je website onderling, evenals informatie met hetzelfde thema. Bijvoorbeeld 'wensen opdrachtgever' komt terug op je pagina 'organiseren', 'draaiboek' en 'plan van aanpak'. Zorg dat de Googlebot deze informatie belangrijk vindt: maak op al deze pagina's hyperlinks naar de basis informatie van 'wensen opdrachtgever'.

Een leesbare website graag!

Met alleen een mooie lay-out van je website ben je er nog niet. Sterker nog, je bezoekers blijven pas lang en met een goed gevoel op je website als je zorgt dat deze goed leesbaar is. Het gaat hierbij om de juiste mix van lettertype, lettergrootte, kleur, marges, witruimte, regelafstand, spatiëring en het aantal woorden per regel (Frankwatching, 2013).

Rechtenvrij

Gebruik voor je content zoveel mogelijk eigen materiaal, of maak gebruik van websites met rechtenvrije afbeeldingen, bijvoorbeeld Pixabay. Vermijd dit soort overtredingen van auteursrecht.

Als je iets van een ander citeert, vermeld je bron en naam van de auteur.

En mag je YouTube filmpjes embedden? Ja, openbare content mag je embedden. Op deze site van Frankwatching lees je er meer over. 

Meer tips voor een goede website

Meer tips voor het maken van een goede website vind je op de website van Frankwatching.

Tips voor een goede navigatiestructuur vind je op de website van Webdesign Tilburg.